Andreas Galistel och hans familj tillhör de 57 procent av sökande i länet som får statligt solcellsbidrag för sin anläggning. Foto: SVT

Andreas fick sen julklapp – i form av solcellsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har ett hundratal länsbor kunnat glädja sig åt en sen julklapp. Nu har nämligen beskedet att de fått det statliga solcellsbidragen kommit efter lång väntan. För Andreas Galistel i Örebro var det ett välkommet bidrag till familjens satsning.

Tio år räknar Andreas Galistel med att det ska ta innan investeringen av solceller på familjens radhustak har betalat sig tack vare det statliga solcellsbidraget på 20 procent av kostnaden. Hade han inte varit en av de 57 procent i länet som beviljats bidrag hade det tagit ännu längre.

Värt chansningen

Han liksom alla andra som satsat på solpaneler de senaste åren har fått göra det utan att veta om de pengar regeringen satt av till solcellsbidrag kommer att räcka till honom också. Men det var värt chansningen menar han.

– Vi hade gärna velat veta innan om vi skulle få bidraget men valde att satsa ändå, säger han. Elen kommer inte att bli billigare och vi räknar med att bo kvar i huset länge. Och sen gör vi det ju delvis också av miljöskäl.

Kan sälja överskottet

Andreas familj är en av fem i det nybyggda området med bostadsrätter som valt att sätta upp solpaneler på taket.

Anläggningen är inkopplad på elnätet och det familjen inte gör över med själv kan han sälja och på det viset hålla nere sina egna elkostnader.

Har sparat tusenlappar

Anläggningen är underhållsfri, däremot har familjen inget batteri som kan lagra elen, så omställningen har varit att försöka använda tvätt- och diskmaskiner på tider då det är god tillgång på den egna elen.

Och på det halvår som gått har han redan sett resultat.

– Man blir lite gladare när räkningen kommer och ännu så länge har vi sparat tusenlappar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.