• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Tyresö centrum och Bollmora i Tyresö kommun, Stockholms län. Brand i en skola med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Hult är barnpsykolog och menar att det är viktigt att föräldrar guidar och förklarar vad som är rätt och fel för sina barn. Foto: Privat/TTbild

Psykologen om barn som plågar smådjur

Uppdaterad
Publicerad

Barn som plågar eller skadar smådjur blir inte automatiskt våldsamma när de blir äldre – men risken är större än hos barn som inte plågar djur. Det menar barnpsykolog Ulrika Hult och uppmanar vuxna kring de barn som under senaste veckorna skadat fåglar och igelkottar att stötta sina barn.

Under de senaste två veckorna har kommunjägaren i Karlskoga kallats ut för att avliva ett trettiotal skadade smådjur. Mest fåglar men också igelkottar. Personer som rapporterat in det hela säger att det rör sig om barn i yngre tonåren – ibland ännu yngre.

”Intuitiv förståelse att inte skada”

Och beteendet kan visa på att barnet har psykopatiska drag i sin personlighet – men det måste inte vara så.

– De flesta barn har en intuitiv förståelse att inte skada. Men det finns en liten grupp som inte förstår det här och där kan vårdnadshavarna behöva hjälp i sitt föräldraskap.

I klippet hör du Ulrika Hults råd om hur man ska förhålla sig som förälder till barn och unga som plågar smådjur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer