Paret Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij är medlemmar i den internationella aktivistgruppen Pussy Riot. De har bott i Sverige de senaste två åren med sina barn på grund av den hotbild som finns mot familjen hemma i Ryssland. Foto: Monika Bruhn/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pussy Riot-medlemmarna i Storå: ”Våra aktioner fortsätter här också”

Publicerad

De två medlemmar ur den internationellt kända konst- och aktivistgruppen Pussy Riot fick i dagarna asyl i Sverige och bor i Storå utanför Lindesberg. De har sedan sin flykt till Sverige kunnat andas ut och nu vill de fortsätta sina aktioner och konst, bland annat i Storå.

Paret Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij har bott i Sverige i drygt två år, efter att de flytt Ryssland när hotbilden mot deras familj blev för stor. Enligt Luisine är det skönt att nu veta att deras familj är säker.

– Mina barn är på en säker plats nu, och ingen kan hota oss med fängelse längre, säger hon.

Men de har planer på att fortsätta med sina politiska aktioner och sin konst.

– Vi har aldrig slutat, säger Luisine Djanyan.

Vill fortsätta

Det senaste de gjorde var att ta bort hakkors från en byggnad i Storå.

– Hela huset var fullt och vi tog bort så många vi kunde, ett hakkors är fortfarande kvar för det var omöjligt att få bort. Vi gjorde det för att bekämpa rasism. Vi fick hjälp av en man som jobbar på den lokala pizzerian, han gav oss medel att skrubba med, säger Aleksej Knedljakovskij.

Att flytta från metropolen Moskva till småorten Storå utanför Lindesberg i Örebro län har varit en stor omställning.

– Det är stor skillnad, det är som att bo i skogen. Och myggen, de är som elefanter, säger Aleksej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer