Iman och Kamal firar Ramadan med sin lilla familj under pandemi Foto: Enana Alrafidain

Ramadan brukar samla familj och vänner: ”I år kommer det inte funka”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes den muslimska högtiden Ramadan. Men på grund av pandemin blir det även i år svårare för familjer att samlas för att umgås och äta tillsammans.  

I samband med Ramadan samlas släktingar och vänner för att äta och umgås efter måltiden. Ramadan, som allt annat, har påverkats av pandemin och i år blir därför firandet lite annorlunda.   

– Det är en skillnad. Även om jag inte har många släktingar här och en stor familj så har jag vänner som är i samma religion som jag kan bjuda hem. Men jag kan inte det detta året. Det kommer inte att fungera, säger Kamal Kurdi.  

Starta klippet och se hur man firar Ramadan.

Fakta: Fastemånaden ramadan

Ramadan är den nionde månaden i det islamisk månåret och firas som fastemånad.

För många muslimer innebär högtiden att man inte äter eller dricker under dygnets ljusa timmar (undantag gör för exempelvis sjuka). Man ska även avhålla sig från att röka och ha sexuellt umgänge.

Fastan beskrivs som en rening för både kropp och själ. Den handlar också om att stärka sin tro till Allah och visa medmänsklighet mot fattiga i världen som inte kan äta sig mätta.

2021 pågår ramadan från den 13 april till den 12 maj.

Fastan avslutas med högtiden Eid al-fitr/Id al-fitr som varar i tre dagar.

Källa: Nationalencyklopedin, Islamiska förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet