Foto: Privat / TT Bild

Vätternskjutningar ställs in: ”Det visar att rättsprocessen fungerar”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom besked från Miljöminister Karolina Skog (MP) om inhibering av provskjutningarna i Vättern. Det innebär att FMV:s provskjutningar i sjön stoppas tillfälligt under denna vecka.

Aktion Rädda Vätterns ordförande Elisabeth Lennartsson har just fått beskedet när SVT Örebro ringer upp. Försvarets Materielverk som skulle genomfört provskjutningar mellan 31/10 och 4/11 har skjutits upp, förmodligen på grund av ett mejl som organisationen skickat direkt till regeringen.

– Vi påminde om att vi fått rätt i Mark-och miljödomstolen som håller med oss om att man bör förbjuda skjutningarna i Vättern under vecka 44 tills regeringen sagt sitt i den här frågan. Att börja skjuta nu under en pågående rättsprocess kan innebära att man gör sig skyldig till något olagligt.

Försvarsövningar över Vättern

”Rättsprocessen fungerar”

Trots att Aktion Rädda Vättern fått rätt i Mark-och Miljödomstolen kan den instansen inte besluta om att ställa in skjutningarna – det kan bara regeringen, något som nu hänt.

– Det känns jättebra och visar att rättsprocessen fungerar. Vad regeringen sen kommer fram till när det gäller provskjutningarna vet vi inte, det får vi ta då. FMV kan ju också ansöka om att få göra fler granatskjutningar – vi får alltid vara beredda.

En seger – trots allt

Enligt Elisabeth Lennartsson kan det ändå bli så att försvaret väljer att göra tester och bara skjuter i luften över sjön.

– Fast enligt ansökan var det just ammunitionens anslag mot vatten på olika avstånd man ville kolla så det verkar osannolikt.

Men vad har ni vunnit om det är så att ammunitionen ändå hamnar i vattnet?

Dels vet vi nu att vi enligt Mark-och Miljödomstolen är en part som kan överklaga beslut. Dels gör vi det tydligt att FMV också måste följa det regelverk som finns.

Hon tycker också att det är dags att uppdatera Försvaret och dess olika avdelningar om miljöfrågor.

– Man kan inte 2016 hålla på som man gjorde för 50, 60 år sedan. Nu är vi uppdaterade och vi har bra mätmetoder för alla utsläpp som finns. Därför tycker jag att vi ska ha ett modernt försvar med moderna möjligheter för övningar.

Generalläkaren ansvarig för tillsyn

Men vad som egentligen händer på Vättern vet ingen eftersom man inte får vara ute på sjön när testerna genomförs. Den myndighet som ska se till att Försvarsmakten sköter lagar och föreskrifter kallas Generalläkaren.

Företrädare för myndigheten ska enligt uppgift finnas på plats för att övervaka den här veckans skjutningar – om det blir några.

– Sist det genomfördes provskjutningar hade Generalläkaren inte ens fått information om att det skulle ske så det är på tiden att försvaret sköter tillsynen av sin egen verksamhet, avslutar Elisabeth Lennartsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet