Foto: Johan Nilsson/TT.

Regionen kan stoppas från att utföra vaccinationer mot covid-19 – uppfyller inte sprutkraven

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län brister i sin hantering av vaccinationssputor. Det fastslår Arbetsmiljöverket, som nu hotar regionen både med ett förbud mot att utföra vaccinationer mot bland annat covid-19 samt vite på 100 000 kronor.

Enligt Arbetsmiljöverket är skälet till beslutet att regionen inte uppfyller kravet om att använda sprutor och kanyler med en fungerande integrerad skyddsfunktion.

Något som uppdagats när regionen i fjol själva redovisat sina rutiner för vaccinationer mot covid-19.

Coronaviruset i Örebro län

Arbetsmiljöverket anser att regionen brustit i arbetsmiljön då man utsatt sin personal för risker – i det här fallet för eventuella stickskador och blodburen smitta.

Riskerar vaccinationsförbud och vite

Senast den 9 maj måste region Örebro län redovisa hur de avser att ge arbetstagarna möjlighet att träna in arbetsteknik med kanyler och sprutor som har integrerad skyddsfunktion i syfte att minska risken för stickskador.

Annars kommer man förbjudas från att utföra vaccinationer mot covid-19 och tvingas betala ett vite på 100 000 kronor.

Förbudet kommer i så fall gälla från 15 juni i år till och med april 2023. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet