Foto: Weine Ahlstrand/Region Örebro län

Regionen: Miljöpartiet åker ut – Örebropartiet kommer in

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en rockad på bänkarna i regionfullmäktige. Enligt det preliminära resultatet hamnar MP precis under treprocentsspärren medan ÖP passerar den och kniper tre mandat.

På måndagsmorgonen hade 93 % av rösterna till regionen räknats och enligt det preliminära resultatet landar miljöpartiet på 2,9 procent vilket betyder att de får lämna regionfullmäktige, då de hamnar under spärren på tre procent.

– Det är ju inte helt klart än, men det ser inte superbra ut. Om vi åker ur regionen delar vi det med våra partikollegor i flera andra regioner. Det verkar som att miljö och klimatfrågor inte har fallit så väl ut på regionnivå, men vi står fast vid våra värderingar, säger Monika Aune, gruppledare för MP i regionen.

Örebropartiet tar platser

Örebropartiet gör däremot entré med besked och tar alltså tre mandat av fullmäktiges 71.

Bland de tre styrande partierna tappar S och KD varsitt mandat, medan C behåller sina. Det betyder att de gemensamt får 34 mandat och tappar den majoritet de tidigare hade med endast ett mandat (36 av 71).

Moderaterna behåller sina mandat och SD vinner två nya platser.

De röster som återstår att räkna är så kallade ”onsdagsröster”, alltså förtidsröster från valdagen och utlandsröster, som räknas senare i veckan.

Foto: SVT
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.