Regionen vill att fler testas för covid-19 – öppnar åtta nya stationer

Uppdaterad
Publicerad

Av 1300 tester som utförs varje vecka är knappt tre procent positiva. Därför öppnar Region Örebro län upp åtta fler provtagningsstationer – i hopp om att ännu fler testar sig så man kan fånga fler positiva fall.

Regionen ska öppna upp fler provtagningsstationer för covid-19 som ligger närmare där människor bor.

– Vi har sett att de som inte har bil, eller har långt till en provstation inte provtagit sig i samma utsträckning som när man bor nära. Vi vill inkludera fler och få fler med lättare symtom att testa sig, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Örebro län

Åtta provtagningsstationer

De nya stationerna kommer ligga intill vårdcentralerna i Hallsberg, Kumla, Odensbacken, Vivalla, Nora, Storå och vid vårdcentralen Freja i Frövi-Fellingsbro. Varje provtagningsstation ska ha en egen ingång som är separat från vårdcentralens entré.

– Orsaken till att vi inte kan ha det på alla vårdcentraler är att vi måste se om de lokalmässiga förutsättningarna finns. De som är kroniskt sjuka och kommer på deras besök måste få komma till en miljö som är smittfri, säger Lena Adolfsson.

På webbsidan 1177.se ska man kunna läsa hur man hittar till varje provtagningsstation och det kommer även finnas skyltar uppsatta vid respektive mottagning.

Därför är det viktigt

– I och med att vi har ett lågt antal smittade är det viktigt att fånga alla som kan vara smittbärare. Nu har vi också förutsättningar för det. Alla som testas positivt har vi en smittspårning på och den kommer bli ytterligare fördjupad under de kommande veckorna, så vi kan fånga upp så många som möjligt som kan ha blivit smittade, säger Lena Adolfsson.

Öppnas i september

Under denna vecka har några av stationerna öppnats och några planeras att starta upp i början på september.

– I mitten på september ska alla vara öppna, berättar Lena Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet