Ewa Salomonsson vid Örebro kommun Foto: Sophie Olsson Rahlén

”Regionen ställer för höga krav”

Uppdaterad
Publicerad

Carina Johansson är en av dem som blir sittandes inne i lägenheten när hon inte kan hämta ut sin permobil eftersom kommunen och regionen är oense om hur varmt elrullstolarna måste förvaras. Samtidigt bollar de olika myndigheterna frågan mellan varandra.

Carina Johansson har ständiga smärtor och svårt att gå på grund av sjukdom och blev beviljad lån av en permobil, från Region Örebro län. En permobil hon inte kan använda eftersom kommunen inte längre beviljar ekonomiskt stöd till förvaringen av permobilen då kommunen och regionen har olika syn på hur varmt permobilen måste stå.

LÄS MER: Carina: ”Jag blir sittandes hemma”

Domar i kammarrätten

Örebro kommun lutar sig mot två kammarrättsdomar, en från Sundsvall och en från Göteborg, som säger att landstingen ställer för höga temperaturkrav när det gäller förvaringen av elrullstolarna enligt Ewa Salomonsson, som är enhetschef vid Örebro kommun.

– Om regionen vill ha kvar de här kraven på förvaring så kanske de borde hjälpa till själva med den biten, säger hon.

Låsningen mellan kommunen och regionen drabbar ju nu dom som inte kan använda sina elrullstolar, vad tänker du om det?

– Det är alltid tråkigt när tredje part blir drabbad, men eftersom vi har tagit upp det här ett par gånger med regionen och inte kommit till någon lösning så måste vi nu pröva det rättsligt, säger Ewa Salomonsson.

Åtta har överklagat

Sedan kommunen ändrade sina regler för bidragen till förvaring av elrullstolarna har, enligt Ewa Salomonsson, mellan 10 och 12 personer fått avslag på sina ansökningar. Åtta av dem har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten och nu inväntar kommunen besluten därifrån.

När det gäller domarna från kammarrätten som kommunen stödjer sig mot när de nekar bidragen så handlar det om domar med flera år på nacken, en av dem kom 2011.

Varför har ni ändrat er praxis först nu?

– Vi har låtit det gå, vi kanske inte alltid är uppdaterade precis när en ny dom kommer men sedan har det börjats talas om det här i landet och flera kommuner har prövat den här frågan nu, säger Ewa Salomonsson.

Kommunens ansvar

Cri Sirsjö är tillförordnad chef för Centrum för hjälpmedel vid Region Örebro län och hon håller inte alls med kommunen om att det ställs för höga krav när det gäller i vilken temperatur elrullstolarna ska förvaras i.

– Enligt underlag från våra leverantörer får det inte vara kallare än mellan fem och tio grader, batterierna kan förstöras, säger Cri Sirsjö.

Cri Sirsjö är inte detaljinsatt när det gäller kammarrättsdomarna som Örebro kommun hänvisar till.

Borde ni inte sätta er in i dem?

– Vi jobbar utifrån det uppdrag vi har och nu är det kommunen som ansvarar för bidrag till förvaringen och om de vill ha en ändring så är det upp till dem att lyfta frågan politiskt i kommunen, säger Cri Sirsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer