– Fungerar inte utropen måste förarna ropa ut, säger Sofia Thoresdotter. Som stämt regionen och bussbolaget. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Regionen stäms för bristande tillgänglighet på bussar

Publicerad

Sofia Thoresdotter har med stöd av föreingen ”Lagen som verktyg” stämt Region Örebro län och bussbolagen Nobina för bristande tillgänglighet på bussar i Örebro.

Sofia har en synskada och för henne är det viktigt att kollektivtrafikens utropssystem fungerar när hon åker buss i Örebro. Men flera gånger har det inte varit så, berättar Sofia.

– Ofta fungerar det inte alls, ibland fungerar det men slutar efter ett tag. Om man ber förarna ropa ut hållplatserna säger de ”Kanske, om jag kommer ihåg”. Men jag behöver veta var jag är hela tiden.

”Enkel grej”

Flera gånger om har hon påtalat problemet för regionen, men hon säger att inget blivit bättre.

– Till slut kände jag: hur länge ska jag hålla på med det här? Självklart ska jag kunna använda bussarna i Örebro precis som alla andra. Det är en enkel grej, fungerar inte utropen måste förarna ropa ut.

Stämmer regionen och Nobina

Nu har hon, med stöd av föreningen ”Lagen som verktyg” stämt Region Örebro län och bussbolaget Nobina på ett skadestånd om 20 000 kronor. Förenings syfte är att verka för bättre tillgänglighet.

– Vi jobbar med diskrimineringsfrågor men det är svårt att rekommendera någon att driva på egen hand, det kan bli kostnadsfyllt, säger Emil Erdtman, som är projektledare på föreningen.

Känner inte till stämningsansökan

Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad på region Örebro län, har inte hört talas om stämningsansökan. Men han uppger att det har framkommit synpunkter på att det varit krångel med utropen.

– Vi har fått synpunkter på att det inte funkar, vi har tillsatt resurser för att hålla igång det gamla i väntan på att man ska få fram ett nytt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.