Region Örebro läns chefläkare Inger Nordin-Olsson står bakom beslutet att stänga förlossningen på Karlskoga lasarett. Foto: SVT

Regionens chefläkare: ”Att bygga två neonatalavdelningar låter sig inte göras”

Uppdaterad
Publicerad

Högre krav på patientsäkerhet och svårigheter att rekrytera rätt kompetens. Det är två orsaker till beslutet att stänga förlossningen på Karlskoga lasarett, konstaterar regionens chefläkare Inger Nordin-Olsson – som står helt bakom beslutet.

Vid onsdagens presskonferens konstaterades att beslutet att stänga förlossningen i Karlskoga är fattat utifrån hälso- och sjukvårdslagen.

– Beslutet fattas helt och hållet av verksamhetschefen, så ser det ut i förordning och avseende mandat. Med alla insatser man gjort har man klarat sig så här långt och skött det bra, men det är nu och framåt som vi ser att vi inte når upp till de krav som ställs med de resurser vi har, säger Inger Nordin-Olsson.

BB i Karlskoga

Politikerna säger att de vill ha två förlossningskliniker kvar, hur ska det gå till?

– Jag förstår det. Vi lever i en politiskt styrd organisation. Man har gått till val och gett befolkningen sitt förtroende, säger Inger Nordin-Olsson.

– Men i det här läget har vi också varit tydliga med vårdgivarens ansvar. Vi måste se till patientsäkerheten, och då är min roll också att tala om att med det vi ser nu och ser framåt så står jag bakom beslutet, tillägger hon.

Ser du något som skulle kunna förändra det?

– Det vi behöver är att säkra vården runt det nyfödda barnet. Det bedrivs förnämlig obstetrisk vård här, men att bygga två neonatalavdelningar låter sig inte göras. Det finns inte heller resurser nationellt. Det handlar om bristyrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet