När mannen skulle riva el-ledningarna var strömmen på. Foto: TT

Rejält höjda elnätsavgifter i länet – ännu en gång

Publicerad

I takt med att allt fler miljövänliga lösningar tas fram i samhället ökar också behovet av ett utbyggt elnät. Något som kommer att visa sig på elräkningen i sommar för elbolagens kunder.

Från och med 1 juli kommer Eon:s kunder i länet att få en tioprocentig höjning av elnätsavgiften. För en villaägare innebär det en ökad kostnad på 100-200 kronor i månaden. För den som bor i lägenhet handlar det om 10-50 kronor.

Inte dimensionerat för dagens krav

Höjningen är i samma storlek som tidigare år och nu protesterar flera mot att avgiften är onödigt hög. Men på Eon säger man att den är nödvändig för att kunna bygga ut elnätet i takt med en allt större efterfrågan på el.

– Digitaliseringar, klimatmål och miljösatsningar skapar ett högt tryck på vårt elnät som idag inte är dimensionerat för de nya kraven, säger Ivan Loftrup-Ericson som är presschef på Eon. Men vi har ingen elbrist – det är i näten som det är för trångt.

Nya krav i städerna

Behovet av el har ökat mest i storstäderna de senaste åren men även i mellanstora städer som Örebro.

– Nya bostadsområden, utbyggd tågtrafik och kollektivtrafik som börjar elektrifieras är något som ställer ökade krav på distributionen – och alla städer vill ju hela tiden locka till sig nya företag till orten. Det är sådant vi måste ta höjd för.

”Medvetna om situationen”

Enligt kommunalrådet Ullis Sandberg (S) har man idag inga problem med tillgången på el i Örebro – ännu.

– Men vi har ett samarbete med Eon och ska ta fram en översiktsplan för att säkra eltillgången i våra områden. Så vi är medvetna om situationen och planerar för den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer