Susanne Modin i skyltartagen inför årets bokrea. Foto: SVT

Rekord i förbokningar när bokrean startar

Uppdaterad
Publicerad

Glest bland reahyllorna och en rejäl ökning av förbokningar. Det är de två största skillnaderna inför årets bokrea. Och så det att folk faktiskt läser mer enligt handlarna själva.

Dagen före den årliga bokrean finns det ingen bokhandlare som sitter still. Det gäller även personalen på Lindhska bokhandeln i Örebro.

Glesar ut bokfynden

Men samtidigt som det skyltas och plockas upp i hyllor och på bord så är det ändå inte som vanligt. Istället för att samla allt på ett ställe så sprider man ut reaböckerna i lokalen. Och så finns det folk som spanar i dörren så att för många besökare inte kommer in samtidigt.

En annan stor skillnad är antalet förbokningar av böcker.

– Det är mycket mer än vi har sett föregående år, säger Susanne Modin som är butiksföreståndare. Istället för att botanisera bland hyllorna så väljer man att boka i förväg. Och det är ju så vi vill ha det under pandemin.

Tid att läsa – igen

Men det ser också ut att kunna bli ett år då det säljs många böcker.

– Jag tror att många har hittat tillbaka till läsningen igen. Många har kanske läst innan men tappat det lite och nu när det finns tid så tar man upp det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.