Foto: Maja Suslin / TT

Rekord i getingplåga – 900 larm om dagen

Uppdaterad
Publicerad
Som mest har Anticimex i Örebro fått ta emot 900 larm om dagen i sommar från länsbor som behöver hjälp att bli av med getingar. – Nu pratar man om värsta sommaren sedan 50-talet, säger platschefen i Örebro.

Fortfarande är det många som vänder sig till skadesaneraren för att få hjälp.

– Men nu är vi nere på en hanterbar nivå, säger Sara Soneson. Sammanlagt på mejl och telefon handlar det om 300 kontakter om dagen som handlar om att getingar behöver tas bort.

”Inte varit med om något liknande”

Som mest fick Anticimex i Örebro 900 larm om dagen från länsbor som plågades av de surrande insekterna.

– Jag har skadebekämpare här som har arbetat i upp till 30 år och inte varit med om något liknande. Inom Anticimex pratar man nu om den värsta sommaren sedan 1950-talet!

I Örebro har man plockat in extrapersonal och utbildat nya skadebekämpare för att försöka hinna med att tillgodose kundernas önskemål. Ändå har man haft en lång kö av väntande.

Många dör redan

Men om det har varit invasion av getingar under juni-juli så har många getingsamhällen redan börjat att dö ut för säsongen.

– Ja vi märker det när vi kontaktar kunder och frågar om de fortfarande behöver hjälp. Då visar det sig att aktiviteten i bona plötsligt har stannat av.

Normalt dör inte getingsamhällena förrän senare på säsongen.

– Honornas aktivitet har avstannat, de lägger helt enkelt inga ägg längre. Då dör resten också så småningom. Men det är varken för kallt eller för varmt så vi vet inte vad det kan bero på.

Inte fler invasioner

På Örebrokontoret kan man i alla fall glädjas över en sak efter den här sommaren.

– Övriga skadedjur har hållit sig på en normal nivå, så vi har i alla fall inte haft mer än en invasion, pustar Sara Soneson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer