Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara timmar innan vattnet hade nått upp till klubbstugan lyckades föreningen rädda den. Foto: SVT

Rekordhögt vattenstånd i Vättern – båtklubb översvämmad

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan uppmättes det högsta vattenståndet någonsin i Vättern. I Askersunds småbåtshamn lyckades man i sista sekund rädda sin klubbstuga från total förstörelse. Men trots att vattnet nu har sjunkit undan något är området till stora delar fortfarande översvämmat.

Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har årets vattenstånd i norra Vättern slagit rekord, under mitten av april låg det på 89 meter.

– Det är det högsta vattenståndet sedan 1959, då vi började observera detta, säger Conrad Brendel, hydrolog på SMHI.

Snösmältning är orsaken

I Askersund har man vid hamnen lagt ut sandsäckar på grund av det höga vattenståndet som i dag ligger på 88,89 meter. En av anledningarna att det har snöat under april.

– Det är på grund av snösmältning de senaste veckorna. Det kommer vatten från ett stort område när det smälter och allt rinner till Vättern. Det finns koppling till nederbörden, säger Svea Bertoratus, hydrolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.