Resursläraren Mattias Åsberg startade en protestgrupp mot besparingarna i skolan. Foto: SVT

Resursläraren Mattias startade protestgrupp mot skolbesparingarna: ”Det här är helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

En protestgrupp mot skolbesparingarna startades på sociala medier av resursläraren Mattias Åsberg. Över 1 500 personer har anslutit sig till gruppen för att få sina röster hörda.

– Jag är förvånad men samtidigt är det jättekul. Det är skönt att se att det är många som blir upprörda och som bryr sig. Det är många som hör av sig. Det vibrerar i fickan hela tiden, säger Mattias Åsberg. 

Det var efter uttalandet om att kommunen ska spara på “grädden” inom skolan som Mattias startade gruppen ”Var fan är grädden”. Den slutna gruppen har redan över 1 500 medlemmar.  

– Man skulle spara på grädden och det skulle då inte bli någon stor skillnad i klassrummet. Jag tror nästan vem som helst kan räkna ut att en sådan besparing kommer märkas i klassrummet. 

”Administrationen behövs”

Programnämndens förslag innebär att kommunen ska spara in 102 miljoner kronor i skolan. Av dessa ska 42 miljoner kronor sparas in från den övergripande verksamheten som administration och stödverksamhet. 

– Det är helt galet. Det behövs administration för att hålla allting flytande på arbetsplatsen. Det behövs folk som kan ringa in vikarier när personal är sjuka. Det behövs resurser och stöd för familjer med barn som är i behov. 

Mattias Åsberg menar att det kommer bli mer jobb för lärarna om det försvinner resurstid i klasserna. Både de barn som behöver resurser och de som inte behöver det kommer få mindre lärartid. 

Vad ska man skära ner på i skolan?

- Jag tycker inte man ska skära ner på något i skolan. Pengar finns. Det är en dåligt uträknad budget och då får man sätta sig och räkna om. För man kan inte satsa på lokaler och sedan ta pengar från eleverna. 

Många i protestgruppen har hört av sig till Mattias gällande förslag på vad som borde göras istället.  

– Det var på tal om en manifestation men det hinner vi nog inte innan omröstningen om budgeten.  Vi får försöka sätta oss ner och diskutera vad vi ska göra.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.