Vid tisdagens kommunfullmäktige i Karlskoga togs frågan om ansvarsfrihet för KS-ordföranden upp. Foto: SVT

Efter turbulensen – Axelsson får fortsatt förtroende att styra Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Kommunrevisorernas förslag om att kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Sven-Olof Axelsson (S), inte skulle beviljas ansvarsfrihet för år 2017 röstades ner. Det stod klart efter en omröstning i samband med tisdagens kommunfullmäktige.

Frågan om ansvarsfrihet för kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga togs upp vid tisdagens fullmäktigemöte. Bakgrunden till omröstningen handlar om hur frågan om den planerade försäljningen av kommunala verksamheter hanterats.

Omröstningen föregicks bland annat av kommunrevisorernas föredragning och slutade med att revisorernas förslag om att inte bevilja Sven-Olof Axelsson (S) ansvarsfrihet för 2017 röstades ner.

Fortsatt förtroende

Röstsiffrorna blev 16 för förslaget och 20 emot. Därmed har Axelsson fortsatt förtroende.

Det var i samband med att kommunrevisorerna granskat hur kommunstyrelsen hanterat frågan om att bland annat sälja det kommunala bolaget KEMAB (Karlskoga energi- och miljö AB) som de slog ner på hur Axelsson hanterat ärendet.

Eniga revisorer

Enligt revisionsrapporten för fjolåret, där de sju kommunrevisorerna är eniga i sin uppfattning, ska kommunstyrelsen med Axelsson i spetsen, initierat en försäljningsprocess utan att på rätt sätt förankra detta i kommunfullmäktige.

Axelsson å sin sida, menar att han inte haft för avsikt att undanhålla information och att den process som startats handlat om att undersöka marknadens intresse för inför en försäljning. Han ska också ha varit medveten att något beslut om försäljning ännu inte fattats formellt och att det krävdes för att gå vidare. 

Har anlitat advokat

Sven-Olof Axelsson har även anlitat en advokat som i ett utlåtande pekar på att brott vare sig mot gällande bolagsordning eller ägardirektiv skall ha skett.

Vid kvällens omröstning var det flera ledamöter som inte fick delta på grund av jäv och enligt ledamoten och moderaten Martin Hårsmar (M) skulle utfallet sett annorlunda ut om de sex ledamöterna från partiet som inte närvarade fått lägga sin röst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.