RFSL:s ordförande Sandra Ehne. Foto: Stina Stjernkvist/TT

RFSL vill avkriminalisera sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill RFSL avskaffa sexköpslagen och göra det lagligt att köpa sexuella tjänster – om det sker under ordnade former. 

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, skriver att: ”RFSL menar att den paragraf i brottsbalken som förbjuder köp av sexuella tjänster, sexköpslagen, bör reformeras så att köp av sexuella tjänster, av vuxna som under frivilliga former har sex mot ersättning, inte längre är kriminaliserat.” 

Däremot står de fast vid att sexköp där det förekommer brott, som människohandel eller om den som säljer den sexuella tjänsten är påverkad narkotika eller alkohol ska förbli olagligt. 

Vidare anser de att sexköpslagen är problematisk och att den måste ses över, för att lagen stigmatiserar redan utsatta personer. 

– För oss som rättighetsorganisation är det en självklarhet att stå upp för att alla som har sex mot ersättning ska ha tillgång till sina mänskliga rättigheter och till en trygg vardag. Vi ser hur vår kriminaliserande lagstiftning stigmatiserar och skapar stora svårigheter och är glada över att den diskuteras och problematiseras, skriver RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne, på RFSL:s hemsida. 

Ska diskuteras i Örebro

– Vi ska prata om det ikväll på vårt tisdagscafé. Jag förväntar mig mycket diskussioner om det, och jag vill verkligen

Tindra Svanberg, ordförande för RFSL i Örebro. Foto: Anders Nord / SVT

höra vad våra medlemmar tycker, säger Tindra Svanberg, ordförande för RFSL i Örebro.

SVT har sökt RFSL på nationell nivå.

”Var med och drev lagen”

Ordförande för S-kvinnor i Örebro län och tidigare riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) var med och drev igenom sexköpslagen 1999. Hon tycker det är fel att driva frågan.

– Eftersom vi vet att den gör nytta och att den fortsatt tas an av andra regeringar, säger Eva-Lena Jansson, och fortsätter:

Eva-Lena Jansson, ordförande i S-kvinnor i Örebro län och tidigare riksdagsledamot. Foto: TT

– Vi gjorde det för att skulden ska riktas mot de som köper sex, inte mot de som tvingas sälja sex. Många är intvingade i prostitution eller har problem med missbruk, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.