Tvådelad bild på en robotarm som rör sig över basilikaplantor och lektorn Anders Herdenstam.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Plantornas utseende blir mindre och får också högre innehåll av aminosyror och organiska syror som påverkar smaken, säger lektorn Anders Herdenstam. I klippet kan du se roboten i arbete. Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet

Robotodling ger godare och mer näringsrika grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara godare utan också mer näringsrika örter – det är resultatet av ett projekt på Örebro universitet där basilikaplantor utsätts för simulerad, naturliknande stress via en robotarm.

Man skulle kunna likna det vid att plantorna utlöser en slags försvarsmekanism när robotarmen rör sig runt i naturlika rörelser över odlingsbädden. Rörelserna ska efterlikna vind, vatten och andra stressfaktorer som plantorna utsätts för i det fria. Det gör i sin tur att plantorna blir mer kompakta.

– Plantorna får då också högre innehåll av aminosyror och organiska syror som påverkar smaken, säger Anders Herdenstam, lektor vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Produkt för hemmabruk

Han tror att odlingsbädden med den monterade robotarmen i sinom tid kan bli en produkt för hemmaanvändning, exempelvis för skolor eller bostadsrättsföreningar som vill erbjuda godare och mer naturlig föda.

– Människan skulle då kunna komma närmare naturen och produktionen, säger Anders Herdenstam.

Artificiell intelligens hjälper till

Projektet är ett samarbete mellan olika forskningsområden inom Örebro universitet, bland annat biologi, kemi och robotteknik samt artificiell intelligens.

– Vi tittar bland på hur artificiell intelligens kan användas för att sköta den här typen av odlingar, alltså optimera odlingsförhållanden utifrån alla faktorer som påverkar odlingen, säger Anders Herdenstam.

Se robotarmen simulera naturens stress på basilikaplantorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.