Hör varför Matz Larsson, överläkare på Tobakspreventiva enheten, vill se fler kampanjer för att minska rökandet i Sverige. Foto: SVT/TT

Rökare hårt drabbade av corona – lungläkaren vill se kampanjer mot rökning

Uppdaterad
Publicerad

Den som röker har större risk att hamna på Iva och att dö om de drabbas av covid-19. Lungläkare Matz Larsson på USÖ vill att det uppmärksammas mer – och att samhället agerar för att få fler att sluta röka.

Under det senaste året har andra länder satsat på olika kampanjer för att minska rökandet, något Matz Larsson, överläkare på Tobakspreventiva enheten, skulle vilja se i Sverige också.

– I Storbritannien hade man bland annat kampanjen ”Stoptober”, där man under oktober uppmanade till att sluta röka.

Felaktig information spreds

Just i Storbritannien har mätningar visat att fler personer slutade röka under 2020 än något annat år sedan 2007. Istället för kampanjer har det i Sverige snarare spridits hypoteser om att nikotin skulle vara effektivt mot coronaviruset.

– Den forskningen var dåligt gjord och hade obefintlig evidens, men fick stort utrymme i pressen. Jag hörde personal som sade ”jag kan fortsätta snusa, för det skyddar”. Det finns ingenting som säger det, nikotin skyddar inte mot covid-19, säger Matz Larsson.

I klippet berättar han mer om hur rökningen påverkar och vad som, enligt honom, borde göras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.