Foto: Arkivbild

Rökning under graviditeten ökar risken för benbrott på bebisen

Uppdaterad
Publicerad

En grupp forskare i Örebro har upptäckt att risken för frakturer på spädbarn ökar om mamman har rökt under graviditeten. Och ju fler cigaretter modern rökt desto större är risken.

Spädbarn till kvinnor som rökt mellan en och nio cigaretter om dagen under graviditeten löper 20 procent högre risk att drabbas frakturer. Det visar ny forskning från Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro.

Om kvinnan rökt fler än tio cigaretter om dagen ökar risken med 41 procent, visar studien.

Forskarna såg även en liten ökad risk för frakturer hos personer mellan 5 och 32 år.

– Till skillnad från tidigare studier har vi kunnat göra jämförelser mellan syskon och på så sätt ta hänsyn till familjefaktorer, som arv och miljö. Våra resultat visar att rökning under graviditeten kan ha en direkt effekt på fostrets benhälsa, vilket påverkar frakturrisken under första levnadsåret, säger Scott Montogomery, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer om studien här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.