Ronja Grundström och hennes kanin Qira. Foto: Privat

Ronjas kanin dödades med pinne: ”Det var brutalt”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen hittades Ronjas kanin Qira död i familjens trädgård. Någon hade kört en pinne genom kroppen och lämnat den på gräsmattan.- Att prata om det hjälper mig bearbeta det som hänt, säger Ronja Grundström.

Under sommaren bor Ronja Grundströms kaniner hemma hos hennes mamma och pappa i Nora, så att de kan vara utomhus istället för i Ronjas lägenhet. Men, under natten mellan torsdag och fredag dödades en av kaninerna.

– Pappa ringde mig när jag var i skolan. Han sa att Qira var död, jag fattade ingenting. Då berättade han att någon hade kört en pinne genom henne, berättar hon.

”Hade körts rakt igenom henne”

Hon blev hämtad och framme i Nora hade familjen täckt över det värsta med en handduk.

– Men det var inte någon liten pinne, och den hade körts rakt igenom henne.

Det var Ronjas mamma som gått ut för att se till kaninerna och då hittade Qira liggandes en bit utanför hagen. Ronja berättar att hennes mamma skrek rakt ut. Därefter ringde de polisen och gjorde en anmälan.

– Sedan gjorde vi iordning lite fint och begravde henne. På ett sätt ville jag inte vara där, men jag höll om henne. Det var brutalt. Hela familjen bölade, säger Ronja.

Inte första gången

Under förra sommaren försvann en annan av Ronjas kaniner, Sven. Då trodde de att det var en olycka, en räv eller rovfågel som varit framme. Nu finns tanken om att det rör sig om samma person.

– En annan familj i Nora hittade sin kanin dödad i buren. Det var barnen som hittade kaninens huvud, men ingen kropp. Ytterligare en familj hittade sin kanin i två delar. Det är så konstigt att det händer gång på gång i samma lilla stad.

Stor spridning i sociala medier

Hon säger att chocken har börjat lägga sig och att hon fått stöttning efter att hennes inlägg om händelsen fått stor spridning på sociala medier.

– De flesta beklagar och visar sitt stöd. Det ger mig hopp om mänskligheten. Sedan finns det de som uttrycker sig klumpigt och säger att det är mitt fel. Visst, jag hade säkert kunnat ha kamera och 14 lås, men det hade inte stoppat en psykopat. Man ska inte skuldbelägga sig själv, säger Ronja Grundström.

Till höger kaninen Qira och till vänster Timon, som efter händelsen har flyttat tillbaka till Ronjas lägenhet igen. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.