Nina Kennedy är dotter till Ronnie och medproducent till dokumentären. Foto: TT/Tilal Altaib

Ronnies dotter om filmen: ”Så himla glad”

Uppdaterad
Publicerad

Idag har filmen om Ronnie Petersons liv premiär på en gala i Örebro. SVT Nyheter Örebro har pratat med regisören Henrik Jansson-Schweizer, Ronnies dotter Nina Kennedy och Emerson Fittipaldi, racingkollega och vän till Ronnie.

Henrik Jansson-Scweizer. Foto: Tilal Altaib

Det är Henrik Jansson-Scweizer som står för regin i Superswede: En film om Ronnie Peterson. Han har längre varit intresserad av racingföraren.
– Jag var nio år när när Ronnie förolyckades i samband med krashen på Monzabanan 1978. Jag tillsammans med många andra svenskar såg den här krashen i direktsändning på TV och när rubrikerna dagen efter berättade att Ronnie dött fick jag en extrem chock, berättar han.

LÄS MER: Ronnie Petersons liv blir dokumentär på vita duken

Vill berätta historien

I flera års tid har han letat efter ett sätt att berätta historien om Ronnie.
– De senaste tio åren har jag försökt hitta en väg att göra den här filmen. Nu har jag fått göra det och jag är jätteglad över det, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Berättar genom dottern

Vägen till att berätta historien blev genom Ronnies dotter Nina Kennedy.
– Jag letade länge efter en vinkel för hur man ska berätta historien om Ronnie Peterson och hur man förankrar den i nutiden. Vid ett tillfälle för två år sedan kontaktade jag Nina och var fylld med frågor, men det framgick ganska snabbt att hon inte hade några minnen av honom. Precis då förstod jag hur jag skulle berätta historien, jag skulle berätta den för Nina, säger Henrik Jansson-Schweizer.

LÄS MER: Se klippet från nya Ronnie-filmen

”Hoppas den ska inspirera andra”

Emerson Fittipaldi. Foto: Tilal Altaib

Nina Kennedy, Ronnies dotter och medproducent till filmen, var på plats på pressträffen i Örebro under tisdagen.
– Det har varit fantastiskt roligt. Jag är så himla glad att filmen är gjord. Personligen har jag lärt känna min pappas personlighet, hans karriär och hans relation till min mamma. Jag hoppas att filmen ska inspirera andra att satsa på det man älskar, säger hon. 

Visar hur Ronnie var

Racinggiganten Emerson Fittipaldi är också i Örebro inför galapremiären.
– Jag tycker att dokumentären är fantastisk. Den visar hur fantastisk förare Ronnie var och hur han var som person och som vän. Filmen kommer att göra många unga intresserade av motorsporten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronnie Peterson – legenden från Örebro

Mer i ämnet