Superswede: En film om Ronnie Peterson Foto: Nicedrama

40 år efter dödskraschen: ”Superswede – en film om Ronnie Peterson”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska F1-legendaren Ronnie Petersons liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan den 11 september 1978 och chockade en hel värld. Han blev bara 34 år.

Långfilmen om Petersons liv gick upp på svenska biografer för drygt ett år sedan.

Tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden skildras en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.

Filmen visas i SVT1 klockan 21.50 i kväll och kan ses på SVT Play fram till 11 oktober.

Här följer några recensioner av filmen:

”Trots ett alltid svagt intresse för Formel 1, sugs jag omedelbart in i den fascinerande historien”, skriver Jan-Olov Andersson på Aftonbladet.

”Det här är en hygglig film om en hygglig kille som var fena på att köra bil – och som dog på tok för tidigt”, skriver Fredrik Sahlin på SVT:s Kulturnyheterna.

”Lätt att dras med i  arkivmaterialet”

”Trots att filmen tillför föga nytt, och trots att den hellre gräver i sentiment än på djupet, är det lätt att dras med i arkivmaterialets svunna era och aura”, skriver Jon Asp på Svenska Dagbladet.

”Filmen svävar bara på ytan, väljer inte angreppssätt och är slarvig och okoncentrerad. Ibland blir det faktiskt frustrerande. Man tycker sig se någonting skymta förbi i bakgrunden”, skriver Morris Wikström på Sveriges radio.

Filmen hade galapremiär i Petersons hemstad Örebro 15 augusti 2017 där bland andra kollegan Emerson Fittipaldi närvarade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronnie Peterson – legenden från Örebro

Mer i ämnet