Foto: TT

S-toppen om Lena Baastads nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Lena Baastad (S) lämnar politiken för nytt”hemligt” jobb. Nu kommenterar socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin beslutet.

Under tisdagsmorgonen kom beskedet att kommunalrådet Lena Baastad lämnar alla sina politiska uppdrag från och med januari nästa år. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin var en av de första inom partiet som fick reda på beslutet.

– Jag tycker faktiskt det är rätt tråkigt. Lena är en väldigt bra företrädare för oss socialdemokrater som har skapat positiv utveckling i Örebro. Samtidigt har jag respekt för att hon vill göra annat i livet, men jag hoppas att vi kommer att ses igen i politiska sammanhang framöver.

Lena Baastad lämnar politiken

När fick du beskedet?

– Jag pratade med henne för några dagar sedan, men det är vår sak när vi pratade om det, säger Carin Jämtin (S).

Varför väljer hon att inte berätta om sitt nya jobb?

– Det är hennes val och det respekterar jag. Hon kommer få viktiga uppgifter framöver.

Vet du vad hennes nya jobb är för något?

– Jag vet att det är ett bra jobb.

Om det skulle vara så att hon går till näringslivet, är det känsligt att berätta det innan hon slutar?

– Nej, det tror jag inte det skulle vara. Lena är en väldigt duktig och kompetent, hon kommer få tunga uppgifter det är jag helt övertygad om.

Vad behövs det för egenskaper i den person som efterträder henne?

– Det tänker jag inte lägga mig i, utan nu ska det pågå en process i Socialdemokraterna i Örebro. Det finns flera duktiga kandidater som skulle kunna ta över efter henne. 

Har du någon du tänker på?

– Det finns flera jag tänker på. Men något mer än det tänker jag inte säga.

”Hon har en jättefin politisk karriär bakom sig”

Hur ser du på hennes politiska karriär?

– Hon har en jättefin politisk karriär bakom sig. Jag tycker hon har visat det på många olika sätt.

– Bland annat så lyckades hon skapa samarbete i Örebro över blockgränsen som har lett till en positiv utveckling i Örebro på olika sätt.  Det är svårt att styra i svåra parlamentariska situationer och hon har gjort med en ära verkligen.

Lena Baastad tillträde som kommunstyrelsens ordförande som första kvinna i Örebros historia, Vad har det haft för betydelse?

– Det är alltid viktigt med kvinnliga företrädare och hon är en väldigt bra kvinnlig företrädare.

– Hon är tydlig och leder på ett bra sätt vilket bevisas av att hon har kunnat få partier med väldigt olika prioriteringar att samarbeta väl i Örebro.

– Och därför är hon viktig för andra kvinnor i Örebro såklart, men också i andra delar av Sverige att verkligen kunna bevisa att det går att kombinera småbarn med viktiga ledarskapsår som kvinna.

– Lena är en härlig person och jag hoppas att vi möts igen i politiken eller på annat sätt i yrkeslivet, det ser jag fram emot. Hon är duktig och kompetent och en riktigt bra ledare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lena Baastad lämnar politiken

Mer i ämnet