Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Mohamed, Vanni Eriksson och Ahmad Ghabbuor om det höga elpriset. Foto: Anna Leijon/SVT

Så anpassar sig örebroarna till elpriserna

Publicerad

De höjda elpriserna gör att många reflekterar över sin elförbrukning. Samtidigt meddelade regeringen under onsdagen att man föreslår lättnader på max 2 000 kronor per månad för hushåll som drabbats av höga elpriser.

På onsdagen presenterades förslaget att hushåll ska kompenseras för de höga elpriserna under december, januari och februari. Som max handlar det om 6000 kronor sammanlagt, 2000 kronor i månaden.

Att elpriserna stigit de senaste månader har flera av personerna som SVT Nyheter Örebro intervjuade på stan märkt av. Ahmad Ghabbuor är en av dem.

– I vanliga fall betalar jag runt 500 kronor, men nästa månad ska jag betala 1500, det är jättedåligt. Jag hoppas det går tillbaka till den gamla kostnaden, säger han.

För Vanni Eriksson har skillnaden inte blivit så stor.

– Jag har sådan tur att jag har elen i lägenhetshyran, så jag har klarat mig väldigt bra. Men jag brukar ändå tänka på att inte ha lampor tända om det inte behövs. Det är jag van vid sedan jag var liten.

Även Sara Mohamed tänker på att släcka lamporna, men tycker i övrigt att det är svårt att göra något för att få ner elkostnaderna.

– Det är vinter och och man måste ha värme och ventilation, det går inte göra något åt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer