Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Mikael Damberg (S) om elprisstödet: ”Det här är ovanligt” Foto: Janerik Henriksson/TT, Johan Jeppsson/TT

Regeringen föreslår elprisstöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår lättnader på max 2 000 kronor per månad för hushåll som drabbats av höga elpriser. Det meddelar finansminister Mikael Damberg (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff på onsdagen.

Hushållen ska kompenseras för de höga elpriserna under december, januari och februari. Som mest kan ett hushåll med höga elkostnader kompenseras med 2 000 kronor per månad, det vill säga sammanlagt 6 000 kronor.

– De elpriser vi sett under hösten och vintern har varit alldeles för höga. Vi ska inte ligga på de nivåerna, säger Khashayar Farmanbar.

Elprisstödet beräknas kosta staten sex miljarder kronor, men å andra sidan drar staten in ungefär lika mycket i ökade momsintäkter – om inte mer – på det skyhöga elpriset.

I vanliga fall kan det ses som en stor summa, men inte i år, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Just nu, med de budgetar som lagts de senaste åren med tanke på pandemin, är det inte så mycket pengar. Men ett vanligt budgetår är sex miljarder väldigt mycket, säger hon i Morgonstudion.

1,8 miljoner hushåll omfattas

Finansminister Mikael Damberg menar att det är mycket ovanligt att staten kompenserar hushåll för prisfluktuationer på marknader.

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation, säger Damberg.

Elpriskompensationen beräknas omfatta omkring 1,8 miljoner hushåll i hela Sverige. Den riktas framförallt till eluppvärmda villahushåll, men ska baseras på elförbrukning och inte boendeform. Även personer som bor i lägenhet kan alltså få pengar.

Stödet är tänkt att fungera som en trappa där man får mer pengar ju mer el man konsumerar. Kompensationen ska baseras på hushållets månatliga elförbrukning. De hushåll som använder över 2 000 kWh per månad blir berättigade till det högsta stödet på max 6 000 kronor totalt, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Någon nedre gräns är ännu inte satt, enligt Dambergs pressekreterare.

– Exakt utformning på trappan får vi återkomma till, säger energiministern.

Komplicerad men väntad åtgärd

Det är även oklart hur stödet ska betalas ut, men den som omfattas ska inte behöva ansöka om det.

Det kommer dock att dröja åtminstone ett par månader innan förslaget är färdigt. Några pengar i handen blir det inte under vare sig januari eller februari, enligt energiministern.

– Vi går nu till elnätsbolagen för att se till att ersättningen betalas ut till de som drabbats. Det är en komplicerad åtgärd, säger Khashayar Farmanbar.

Utöver elnätsbolagen ska utformningen av stödet tas fram i dialog med myndigheter och riksdagen.

I december presenterade Moderaterna ett förslag om slopad elskatt. Det var därför väntat att regeringen skulle agera, menar Elisabeth Marmorstein. 

– Det var bara en tidsfråga innan regeringen skulle svara, säger hon. 

Detta vet vi om elpriskompensationen hittills

• Hushåll som drabbats av höga elpriser under december, januari och februari ska kompenseras. Staten räknar med att betala ut ungefär sex miljarder kronor. Nästan 2 miljoner hushåll, både villor och radhus samt lägenheter, beräknas omfattas. 

• Hur mycket pengar ett hushåll kan få beror på hur mycket el hushållet förbrukat per månad. Ju högre förbrukning desto högre ersättning. Hushåll som förbrukat över 2 000 kWh per månad blir berättigade till maxbeloppet vilket är 2 000 kronor per månad – sammanlagt max 6 000 kronor. (Det är oklart hur stort minimibeloppet är och ännu har ingen nedre förbrukningsgräns satts.)

• De hushåll som omfattas av stödet behöver inte ansöka om det.

Källor: Regeringen.se och finansminister Mikael Dambergs pressekreterare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.