Elisabeth Svantesson (M) tror att det finns ett stort stöd i riksdagen för att slopa skatten på el under en period. Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna vill slopa skatten på el i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill slopa skatten på el under januari och februari. För en vanlig villaägare skulle förslaget innebära 1 500-2 000 kronor i månaden, enligt partiet.

– Vi vill att alla hushåll kompenseras för en dåligt förd politik, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).

Under vinterhalvåret beräknas staten få in omkring sju miljarder i ökade momsintäkter när priset på el höjs. Moderaterna föreslår att de pengarna ska gå tillbaka till hushållen under januari och februari nästa år.

– Vi vill att alla hushåll kompenseras för en dåligt förd politik, säger Elisabeth Svantesson på en pressträff på tisdagen.

Enligt Moderaterna skulle en slopad skatt på el innebära mellan 1500-2000 kronor i månaden för en vanlig villa och några hundralappar för hyresrätter. Om regeringen inte genomför sänkningen, är partiet beredda att gå vidare med förslaget i riksdagen.

– Jag tror att det finns ett stort stöd för det här i riksdagen, säger Elisabeth Svantesson.

Borde följa Norge

Även tjänsteföretag som betalar full elskatt bör få ta del av sänkningen, enligt Moderaterna.

– Det här en viktig fråga för företag också. Många företag väljer att inte investera för att man inte kan säkra sin elkraft, säger Svantesson.

Hon tycker att Sverige borde följa efter Norge som kommit med flera stödåtgärder på grund av det höga priset.

I lördags meddelade den norska regeringen att man från december till mars kommer att hjälpa till med medborgarnas elräkning. Enligt förslaget ska staten betala halva notan när spot-priset på el överstiger 70 öre per kilowattimme.

Stöd från KD och SD

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna öppnar för att stödja Moderaternas förslag.

– Vi behöver något här och nu som kan lindra elskattebördan för svenska hushåll, det är viktigt och angeläget, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna.

Även Liberalerna har avviserat att man vill sänka energiskatten på el.

Damberg: Överraskande

Finansminister Mikael Damberg (S) tycker att förslaget om slopad skatt väcker många frågor.

– Dels om hur det ska gå till i praktiken och hur man har räknat, dels vilka andra utgifter som ska prioriteras ner. Men också den stora principen om hur man beslutar om skatter i Sverige och på vilket underlag det görs, säger Damberg.

Själv vill han inte ge något besked huruvida regeringen planerar att komma med åtgärder för att sänka hushållens elräkningar.

– Det här är en viktig fråga och vi följer den. Men då måste också åtgärderna som föreslås vara precisa och nå de grupper som har fått höjda kostnader på grund av elpriset, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.