• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller ett digitalt jultal. Foto: Claudio Bresciani/TT

Liberalerna vill sänka elskatten med 4 miljarder

Publicerad

Liberalerna föreslår att energiskatten på el sänks med fyra miljarder kronor i ett första steg och att sänkningen fortsätter under nästa mandatperiod.

Partiledaren Nyamko Sabuni anklagar regeringen för att ha monterat ned världens bästa elsystem.

– Resultatet är dyrare elkostnader för hushållen och företagen och risker för rullande strömavbrott och dålig konkurrenskraft för Sverige, säger hon i sitt jultal.

Sabuni efterlyser nya mål för energipolitiken.

– Sverige klarar inte sin elförsörjning och klimatomställning med enbart förnybar el. Det behövs ny kärnkraft, säger hon.

Vill ändra miljöbalken

Liberalerna vill ändra på miljöbalken som i dag avgör var man får bygga ny kärnkraft och hur många reaktorer man får bygga. Partiet vill också använda statliga lån för att bygga ut elnäten.

Svenska kraftnät måste presentera en plan för hur man ska höja kapaciteten i elnätet.

I sitt tal upprepade hon att Liberalerna fullt ut ska verka före en liberal borgerlig regering.

– En regering som inte ruckar på principer om internationell solidaritet, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. Liberalerna är det enda parti som har ingått i alla borgerliga regeringar. Det är en ledartröja vi kommer att behålla, säger Sabuni.

Under tisdagen meddelade Moderaterna att de vill slopa skatten på el under januari och februari. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har meddelat att de stödjer förslaget om en sänkt elskatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.