Från och med 2019 kan en nummerskylt sluta på en bokstav eller siffra. Foto: TT Bild / Montage

Så blir nya nummerplåtarna

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla kombinationen av bokstäver och siffror på registreringsskyltarna i Sverige räcker snart inte till. 11 miljoner kombinationer är redan upptagna och andelen tillgängliga sjunker snabbt. Om inget görs slår systemet i taket 2019.

Det har tagit drygt ett år att utreda men Transportstyrelsen har nu fått klartecken från regeringen för att börja använda nya registreringsskyltar. Skillnaden blir inte jättestor – det sista tecknet på registreringsskylten kan i framtiden vara en siffra eller en bokstav.

Undantaget är bokstaven ”O” som inte kommer att användas.

Gamla skyltar blir kvar

Men alla skyltar kommer inte att bytas ut, det skulle helt enkelt kosta för mycket. Sammanlagt räknar Transportstyrelsen med att landets fordonsägare skulle behöva punga ut med 1,5 miljarder kronor.

De gamla skyltarna kommer istället att behållas och nya utfärdas efter hand.

– Vi uppskattar att den nya typen av registreringsnummer kommer börja tilldelas i början av 2019, säger Christofer Kärrdahl, verksamhets-utvecklare på Transportstyrelsen.

Slår i taket 2019

Dagens system för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror har funnits sedan 1972. Några bokstäver används inte för tilldelning (I, Q, V, Å, Ä och Ö) och utan dem är det maximala antalet möjliga kombinationer 12,1 miljoner.

Idag är drygt 11 miljoner registreringsnummer upptagna och andelen tillgängliga nummer sjunker stadigt, trots återanvändning av nummer från avregistrerade fordon. Om inget görs kommer det nuvarande systemet slå i taket någon gång under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.