Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Gotlin /SVT

Så får du fart på brasan

Uppdaterad
Publicerad

Att få fart på brasan i kaminen kan vara lite svårt ibland. Torr ved är ett hett tips, men det finns fler.

Hasse Olsson är skorstensfejarmästare och vet av erfarenhet att inte alla kan konsten att få rätt fart på brasan.

– Tyvärr är det så att alla kan inte tekniken att elda. Man eldar omedvetet fel. Om man eldar fel så får man för mycket sotavlagringar och ofullständig förbränning och det kan i värsta fall leda till en skorstensbrand, säger han.

Brand i skorstenen

Soteld, alltså när det börjar brinna i skorstenen, är en vanlig brandorsak i hus och den uppkommer när sot och tjära börjar brinna i skorstenen.

– Vi pratar om 1 000 grader i skorstenen och det klarar den en stund, men inte hur länge som helst. Om man hör mullrande ljud i skorstenen så ska man ringa brandkåren direkt och stänga alla luckor och allt drag, så man inte tillför syre till brasan, säger Hasse Olsson.

Påverkar hälsan

Att elda rätt, alltså att starta brasan långsamt och få en effektiv förbränning, är inte bara viktigt för brandsäkerheten utan också för hälsans skull. Forskning visar nämligen att vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Utsläppen beräknas bidra till att cirka 1000 personer dör i förtid. Genom att elda rätt kan utsläppen minskas med 50 procent, enligt Naturvårdsverket.

Starta klippet för att se hur man staplar veden rätt i kaminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.