Så har behovet av digital kompetens ökat på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

De lediga jobben inom data och it har ökat under pandemin. Utvecklingen har gått så fort att Arbetsförmedlingen och andra utbildningsaktörer inte hinner med att matcha in tillräckligt många in på arbetsmarknaden.

– Personer går ut i jobb innan de ens är klara, säger Erica Sund, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Örebro län.

Supporttekniker och net-programmerare är två yrken som Arbetsförmedlingen för tillfället ser är mest gångbara just i Örebro län. Men fler jobb växer fram i snabb takt i digitaliseringens spår.

– Vi ser bland annat också att bland annat webbutvecklare och webbdesigners är eftertraktade och där efterfrågan bara ökar. Vi ser att även andra branscher söker it-kompetens än bara de typiska dataföretagen, säger Erica Sund.

En utveckling som skyndats på

När människors vardag förändrats har utvecklingen av nya tjänster vuxit fram i samma snabba takt enligt Arbetsförmedlingen.

– Mycket arbete sker på distans och då behöver den digitala kompetensen öka. Digitala nätverk, plattformar och mötesforum har behövts byggas ut. Pandemin har påverkat utvecklingen jättemycket, menar Erica Sund.

Hör mer om den stora efterfrågan efter digital kompetens i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.