Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Stefan Lagerberg energieffektiviseringar. Foto: SVT

Så har lanthandlaren Stefan halverat butikens energiförbrukning

Uppdaterad
Publicerad

När Stefan Lagerberg tog över matbutiken i Stora Mellösa stod en gammal oljetank i källaren och värmde butiken. Kylarna var gamla och slukade el. Det blev startskottet för Stefans energitänk och på tio år har han halverat butikens energianvändning.

– Hade jag inte gjort det här hade jag inte stått här idag, då hade jag inte haft råd att driva butiken, säger han.

Stefan Lagerberg tog över butiken för tio år sedan. Under de åren har han investerat miljoner på moderniseringar, inte minst på energisnålare lösningar. Idag är han tacksam att han satsade, för även om elräkningarna nu är höga, så hade det varit värre utan effektiviseringarna.

Han visar runt bland kyldiskar i butiken och ventilationssystemet på lagret. Systemet gör att värmen som kylarna alstrar tas om hand.

Prischocken i Örebro län

– På så sätt värmer vi butiken, det kostar ingenting, det är gratis, säger han men tillägger att han trots allt behöver elda lite pellets när det är som kallast på året.

Solpaneler på taket

För tre år sedan fick har godkänt av hyresvärden att sätta solpaneler på taket. För en matbutik som behöver som mest el sommartid för att hålla igång kylar och frysar är det extra effektivt, eftersom solpanelerna genererar mer el just då.

– Den ekvationen är väldigt bra.

Stora summor – men alla kan göra något

Han har fått olika typer av glesbygdsbidrag för flera av investeringarna, ibland på upp till halva beloppet. Men trots det handlar det om stora summor han lagt ut. Solcellerna – som han satte upp för tre år sen – har snart betalat av sig, men vissa investeringar kommer ta betydligt längre tid innan de blir lönsamma.

Han hävdar dock att man inte behöver satsa stora summor på att minska förbrukningen.

– Absolut inte, alla kan inte sätta upp solpaneler. Men titta över kylar och diskar kan alla göra, och det måste nog alla göra snart. Även om det är dyrt så kan man göra det i olika steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet