Anette Holm, författare och förläggare har skrivit boken om konsten att leva billigt. Foto: Monika Bruhn, Tilal Altaib /SVT

Så käkar du för bara 1000 kronor per månad

Uppdaterad
Publicerad

Efter en föreläsning om det hårda livet som student, med tentor, pluggande och framförallt skral ekonomi hade Anette Holm med 90 billiga matrecept underlag till en halv bok. Hon satte sig ner och kryddade tillrättningen med fler tips. Resultatet blev en bok om konsten att leva billigt.

Boken heter ”1000 kronor på en månad”. Idén till boken fick hon efter att ha hållit en kurs på universitetet om livet som student.

– Jag var på universitetet och höll en överlevnadsföreläsning för studenterna. Då ville jag ge dem någonting och gjorde recept för tusen kronor på en månad. Jag tänkte att de har inga pengar och behöver mat, säger Anette Holm.

God, billig mat

I boken finns 90 recept och mer än 90 andra konkreta spartips.

– Den handlar om vardagsekonomi. Den vänder sig till alla som vill leva sparsamt , eller som måste leva sparsamt, kanske, säger Anette.

Recepten i boken har hon själv testat praktiskt.

– Det går faktiskt jättebra. Jag har lagat och provat. Det går till så att man handlar mat för tusen kronor, lagar maten, äter upp den och sedan är skafferiet tomt igen.

Självhushållning i miniformat

Ett sätt att spara på livsmedelsinköpen så här års är att locka upp grönt på fönsterbrädan.

– Jag har själv nu i januari odlat grönsaker hemma. Har groddat ärtskott, som växer. Det är jättegott och jättebilligt.

Bli en tuff förhandlare

Ett annat tips för att träna upp sin förmåga till sparsamhet kan låta enkelt i teorin, men kräver en del träning och målmedvetenhet.  

– Jag tycker att man skall öva på att bli en bra förhandlare, för det är bra i alla lägen. När man shoppar, när man ska förhandla lönen, eller när man har med försäkringsbolag att göra. Då ska man bli en duktig och vass förhandlare.

Boken tar också upp sätt att investera om det blir pengar över. Och kanske det i framtiden kan bli en resa, rentav. Även i det sammanhanget finns spartips att ta till.

– Shoppa inte när du reser och res bara med handbagaget, säger Anette.

Roligt med sparande

Bokens tillkomst har också med Anettes egen inställning till pengar att göra.

– Jag tycker det är roligt att att spara. För då kan man göra något roligt när man har pengar kvar, säger Anette Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer