”Vi har under några veckor förberett både personal och elever på att det kan bli hemundervisning”, säger Andreas Lundholm, bildningschef i Ljusnarsberg. Foto: Martin Wik /SVT

Så kan hemundervisning fungera i praktiken i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har rekommenderat att högskolor, universitet, vuxenutbildningar och gymnasier ska införa distansundervisning. De har också öppnat för att det kan bli aktuellt även för grundskolan. Ett eventuellt beslut som Ljusnarsbergs kommun är redo för.

Andreas Lundholm är bildningschef i Ljusnarsberg och säger att personalen på Kyrkbacksskolan, som är en F-9-skola, är förberedda för att undervisa sina elever på distans.

– Vi har under några veckor förberett både personal och elever på att det kan bli hemundervisning. Hur den undervisningen i så fall kommer att se ut kommer att skilja sig från årskurs till årskurs.

Coronaviruset i Örebro län

Hemundervisning skapar inte betygsproblem

Kyrkbacksskolan brukar hamna långt ner på listan över skolor med andel elever med gymnasiebehörighet, finns det någon oro för att hemundervisning kan komma att påverka ungdomarnas skolresultat?

– Betygen är en ständigt aktuell fråga här i kommunen och ligger nästan alltid högst upp på dagordningen. Det kommer den att  göra även i dessa tider. Sedan kommer det såklart bli en större utmaning nu, men jag tror att vi kan lösa det här tillsammans om vi jobbar på ett bra sätt, säger Andreas Lundholm.

– Jag tror inte att det kommer att ha så stor inverkan på slutbetygen.

I klippet: Andreas Lundholm berättar om hur den eventuella hemundervisningen kommer att gå till i praktiken, hur länge den kan hålla på, vad det finns för andra möjligheter utöver hemundervisning och när skolan kommer att behöva stänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet