Foto: TT

Så kattsäkrar du din påsk

Uppdaterad
Publicerad

Under storhelger kommer det in många katter till veterinärmottagningar runtom i landet för magoperationer. Så håller du katten säker i påsk.

Katter är nyfikna varelser och särskilt kring större helger kan det innebära ett problem. Vid påsken är det många som tycker att det är trevligt att bära in ris att hänga fjädrar i och ställa ut påskliljor. Desa väcker lätt kattens uppmärksamhet och de provsmakar gärna på främmande växter för att se om de är ätliga. Då påskliljorna har giftiga lökar riskerar nyfikenheten att bli ödesdiger för katten. Även fjädrar och annat pynt riskerar att bli en fara för katten.

Dyra operationer

Varje år opereras det bort främmande föremål ur katters magar i samband med storhelger. Operationer som kostar mycket pengar och som all typ av narkos innebär en fara för den nedsövda. För att undvika detta går ett försäkringsbolag ut med rekommendationer för kattägare inför stundande storhelg.

Kattsäkra balkongdörrar

Påskliljor och andra typer av giftiga växter bör man som kattägare undvika att ha stående hemma. Eftersom katter gillar att dra sig undan när det är mycket folk runtomkring bör husse eller matte se till att det finns möjligheter för den att göra det. All lek med katten bör ske under uppsikt och man bör plocka bort mindre föremål efter avslutad lek för att undvika att de sväljs av katten. Ägare till katter bör dessutom se till att balkongdörrar och fönster är kattsäkrade då de annars riskerar att drabbas av skador till följd av fall.

Får ofta i sig giftig choklad

Stina Wåhlberg som arbetar som veterinär i Örebro berättar att man där hon arbetar inte ser någon särskild topp kring påsk vad det gäller just giftiga växter, däremot ser hon att fler ringer in då både katter och hundar fått i sig choklad – som för dem är giftigt.

– Det man ska vara noga med är att läsa på när man tar hem växter så att de inte är giftiga för katter. Liljor så som påskliljor och liljekonvalj är jättegiftigt för katt och de ska man som kattägare inte ha hemma. Om man vill ha det så bör man ha det på en plats där katten inte kommer åt dem. Vet man att katten ätit på en lilja så tycker jag att man ska höra av sig till oss, säger hon och fortsätter.

– Det är inte jättevanligt att katter äter mindre grejer. Gör de det så är det oftast trådar som riskerar att fastna i magen och gå igenom hela tarmsystemet. Däremot kan vi se att antalet fall där katter och hundar fått i sig choklad ökar något kring storhelger. Även lök är farligt för katter och man ska inte låta dem äta av köttbullarna.

Symptom på förgiftning

Misstänker du att din katt få i sig något den inte tål håll utkik efter:

Kräkningar

Diarreé

Tecken på allmänt försämrat hälsotillstånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.