Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helene Niklasson berätta om hur de har löst så att gravsättningarna i Örebro kan fortsätta. Foto: Hannah Gustafsson/SVT

Så löser Svenska kyrkan i Örebro gravsättningar efter cyberattacken

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 november utsattes Svenska kyrkan i hela landet för en cyberattack.

Över två veckor senare har problemet fortfarande inte blivit löst.

Svenska kyrkan vill inte gå ut med vad angriparna begärt som lösensumma, enligt SVT Nyheter Helsingborg. Däremot kommer de inte att betala, utan har polisanmält händelsen.

– Jag vet att vi valt att inte betala några pengar, det tänker jag är rätt för vi ska inte på något sätt gynna ett sånt här system, säger Helene Niklasson, chef för informationsservice hos Svenska kyrkan.

Kan inte uppdatera hemsidan

Efter attacken kan kyrkan fortfarande inte uppdatera sin hemsida. I stället går informationen ut på sociala medier.

– Vår kärnverksamhet med gudstjänst, ungdomsverksamhet, konserter kan bedrivas som vanligt. Vi vet också att det inte är ett angrepp mot oss som har ideologiska eller religiösa motiv, utan kunde drabba vilket företag eller annan stor organisation som helst, säger Helene Niklasson.

I klippet kan du höra henne berätta om hur de har lyckats lösa begravningar i Örebro.

Tar inte emot bokningar för dop och bröllop

När det kommer till dop och bröllop så avvaktar kyrkan med att ta emot bokningar i nuläget. Förhoppningen är i stället att systemen ska hinna komma igång.

– Vi hoppas det är över snart, säger hon.

Problem med gravsättningar

Begravningar måste ske inom en månad från det att personen avlidit. Själva begravningen går att hålla, det som är ett problem på många håll i Sverige är snarare själva gravsättningen. De måste nämligen ha koll på vilka som redan ligger i befintliga gravar, så som familjegravar, för att kunna gravsätta nya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.