Alla kommuner i Örebro län klarade regeringens beting om extratjänster 2017. Foto: TT

Så många extratjänster har kommunerna skapat

Publicerad

Samtliga kommuner i Örebro län har inrättat fler extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa än vad regeringen önskat i sitt beting. En av kommunerna utmärker sig.

I ett försök att skapa fler jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa har regeringen avsatt 500 miljoner kronor till landets kommuner.

För att åtnjuta de pengarna är kravet att extratjänster inom kommunernas verksamheter inrättas.

Tiotusen jobb

Närmare 10.000 extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa har landets kommuner fått till, visar statistik från Arbetsförmedlingen som nyhetsbyrån Siren tagit del av. Det innebär att 239 kommuner klarade målet som var satt.

– Kommunerna har behov av och svårt att hitta personal inom många olika områden, inte minst vård och omsorg. Det kan säkert vara många extratjänster som hamnat inom äldreomsorgen, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Fler extratjänster än önskat

Samtliga kommuner i Örebro län hade vid 2017 års utgång fler extratjänster än vad regeringen satt som mål (beting). Flest extratjänster, 112 stycken, fanns vid tillfället i Karlskoga. Det är 94 fler än betinget som var satt till 18. Hällefors har inrättat 43 extratjänster, 39 fler än de 4 som regeringen önskat.

Minst antal extratjänster hade Lekeberg inrättat vid decembers utgång, 7 stycken. Men det är ändå 2 fler extratjänster än de 5 som betinget angav.

Fakta kommunernas extratjänster

Kommun, Extratjänster, beting, skillnad

Karlskoga 112, 18, +94

Örebro 96, 88, +8

Hällefors 43, 4, +39

Hallsberg 42, 9, +33

Ljusnarsberg 26, 3, +23

Lindesberg 24, 14, +10

Kumla 22, 13, +9

Askersund 19, 7, +12

Degerfors 15, 6, +9

Nora 13, 6, +7

Laxå 12, 3, +9

Lekeberg 7, 5, +2

Detta är extratjänster

* Extratjänster är till för att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden och subventioneras av staten.

* Extratjänster finns inom offentligt finansierade områden som inte bedriver affärsverksamhet, till exempel sjukvård, skola, barnomsorg eller äldrevård.

* Arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka om de har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar, är nyanlända och har eller har haft en etableringsplan, eller är nyanlända och har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare under de senaste 36 månaderna.

* Totalt hade cirka 11.000 personer en extratjänst vid slutet av 2017.

* Regeringens mål är att det ska finnas 20.000 extratjänster 2020.

* Extratjänster varar i tolv månader. Arbetsförmedlingen kan sedan förlänga extratjänsten med ytterligare tolv månader.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.