Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många studenter arbetar vid sidan av studierna – vilket är en bidragande faktor till stress enligt Örebro studentkår. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Så märker Örebro studentkår av stressen bland studenter

Publicerad

Rekordmånga i Sverige är just nu sjukskrivna för utmattningssyndrom enligt siffror från Försäkringskassan. Och en målgrupp som löper stor risk att pressa sig för hårt är studenter.

– Många söker hjälp för att hantera sin stress, säger Anna Olsenius, ordförande för Örebro studentkår.

Det är framförallt unga i åldern 20 till 40 som bidragit till en stor ökning av stressrelaterade sjukskrivningar. De har ökat med 3 000 personer inom den här gruppen sedan 2020.

En faktor som kan spela in är kombinationen av jobb och studier – något som Örebro Studentkår möter i vardagen.

– För att få ekonomin att gå runt jobbar många studenter fast man studerar på heltid. Hur många heltidsanställda skulle klara av att ha ett extrajobb och samtidigt få vardagen att gå ihop? frågar sig Anna Olsenius.

Kåren arbetar för minskad psykisk ohälsa

Studenthälsan på universitetet i Örebro har kontakt med många som söker hjälp på grund av stress. Bland annat genom kampanjen ”Sjukt vanligt”.

– Det handlar om att minska tabun kring psykisk ohälsa. Bara genom att prata om det kan hjälpa och se att andra är drabbade, säger Anan Olsenius.

Varför löper studenter då så stor risk att bli utmattade? Hör mer i klippet.

20-40-åringar med utmattningssyndom

Allt fler unga mellan 20 till 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. SVT har fått siffror från

Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3 000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.

Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa.

De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.

Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med nästan 38 procent i hela landet.

Mest har det ökat i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen som det har minskat i är Gotland.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.