Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Hammarström Liljesson ser tillbaka på hur hon som ung drömde om att en dag få spela på planen och ÖSK-supportern Christer Blohm berättar om de första svenska fotbollskravallerna på vallen. Foto: SVT

Så minns KIF-stjärnan och ÖSK:aren ögonblicken på Vallen

Publicerad

Vi har träffat en landslagslegendar och en trogen ÖSK-supporter som minns klassiska ögonblick på gamla Eyravallen, som i dag fyller 100 år.

I samband med 100-årsfirandet invigs en fotoutställning i arkaden på huvudläktaren på Behrn Arena, som den numera heter. Bilderna visar historiska fotografier av hur idrottsplatsen utvecklats under åren, sedan invigningen hösten 1923.

Där finns även idrottsprofiler som Lisa Dahlkvist, Thomas Nordahl, Olle Sääw och tvillingsystrarna Marie och Kristin Hammarström.

”Jättehäftigt”

– Det är jättehäftigt och en ära att få vara en del av det här, säger Marie Hammarström Liljesson.

Den före detta KIF Örebro- och landslagsspelaren har många minnen från arenan. Från det att hon som ung tittade på när ÖSK spelade och drömde om att själv få spela där ute, till mötet med tvillingsystern Kristin.

KIF Örebro har också spelat Champions League på arenan mot Paris SG, med örebroaren Lisa Dahlkvist i det franska motståndarlaget.

Trogen supporter

Christer Blohm är trogen ÖSK-supporter sedan tidigt 1960-tal. Han kommer särskilt ihåg klubbens möte med IFK Göteborg i en direkt avgörande match om vilket lag som skulle ramla ur Allsvenskan. Under matchen stormade supportrar från Göteborg Eyravallens gräsmatta – och Sverige fick sina första fotbollskravaller, 1970.

Starta klippet med unikt arkivmaterial , där Marie och Christer berättar mer om sina minnen från arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.