Ulla Diedrichsen (V) och Ulf Hiding (M). Foto: SVT

Så säger politikerna om tiggeriförbud i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om att införa ett tiggeriförbud har varit aktuell i landet under en längre tid och delar både befolkningen och partier. I Ljusnarsberg finns både de som tycker att förslaget är förkastligt, samtidigt som andra tycker det är bra.

Ljusnarsbergs kommun leds av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De tycker alla att ett förbud mot tiggeri är ett ganska dåligt, eller mycket dåligt förslag. Ulla Diedrichsen (V) är kommunfullmäktiges ordförande.

– Det finns en anledning till att människor tigger och det är på grund av fattigdom. Och det kan vi inte förbjuda, kunde vi göra det så skulle vi inte ha några tiggare. Ett förbud hjälper inte mot fattigdom, säger hon

Val 2018 – #dinröst

– Det är sociala och ekonomiska skäl som ligger bakom, det måste till annat det går inte med förbud

Vad tycker du man ska göra istället?

– Det är en jättesvår fråga. Vi har socialtjänstlagar i Sverige som vi behöver tillämpa på alla och inte bara skyffla över på nästa kommun. De flesta är ju EU-medborgare och då får vi ju försöka mer på det planet att motverka det här. Sen är det ju länderna de kommer från, att verkligen sätta press på dem. De måste hjälpa sina emdborgare. Många som kommer har ingenting i sina hemländer, de anser själva att de har det bättre när de tigger i Sverige än i sina hemländer.

– Pengar finns det, det handlar bara om att fördela dem rätt, säger Ulla Diedrichsen.

Ulf Hilding är gruppledare för Moderaterna i kommunen, som tycker att förslaget är mycket bra.

– Vi skulle välkomna förändringar i lagen som gör att vi kan påverka tiggeriets omfattning. Vi tycker inte det ska vara möjligt att tigga var som helst i offentlig miljö. Ett totalt förbud är inte möjligt att genomföra, man kan inte förbjuda människor att tigga.

– Det kan inte vara så att vi i Sverige ska vara någon sorts social nödutgång för folk från Bulgarien och Rumänien.

Hur ska man lösa det?

– Jag tror inte det kommer att gått lösa med några förbudsmetoder utan det handlar om att göra det mindre attraktivt att ta sig till Sverige att leva på tiggeri. Bland annat genom att reglera att man inte kan tigga varsomhelst eller hursomhelst.

– Det finns många EU-länder som är större än oss och som borde ta ett större socialt ansvar. Man kan tala mycket om tiggeri och tycka och inte tycka, det vore naivt att bara låta saker och ting rulla på, säger Ulf Hilding.

Så tycker partierna om ett tiggeriförbud

Moderaterna – Mycket bra förslag

Sverigedemokraterna – Mycket bra förslag

Socialdemokraterna – Ganska dåligt förslag

Liberalerna – Mycket dåligt förslag

Miljöpartiet – Mycket dåligt förslag

Vänsterpartiet – Mycket dåligt förslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet