Arkivbild. Den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit har ökat kraftigt. Samtidigt behöver bara hälften av alla patienter operera bort tjocktarmen jämfört med för 50 år sedan. Foto: Bertil Ericson / TT

Så ska regionen försöka korta de långa operationsköerna

Uppdaterad
Publicerad

För att försöka minska operationsköerna i regionen har hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län beslutat att köpa in externa operationsteam, alltså personal som hyrs in för att genomföra operationer. För några veckor sedan väntade 8 000 patienter i länet på en operation. 

Regionen skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att man försökt kapa operationsköerna på olika vis, bland annat genom att ta in personal på kvällar och helger samt genom att få patienter att söka sig till andra vårdgivare. Nu gör man bedömningen att det behövs externa krafter om man ska komma vidare.  

Under de kommande två åren ska operationsteam upphandlas för 150 miljoner kronor. På så vis ska fler operationer kunna göras och köerna kortas, enligt regionens förhoppning.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer