Foto: SVT

Så ska Svartån bli badvänligare

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har jobbat länge med att få Svartån badbar. Även i sommar kommer den kommunala badplatsen vid Hästhagen hålla stängt, men med bygget av en reningsdamm hoppas man att vattnet på sikt ska bli badvänligare.

I flera år har badplatsen vid Hästhagen i Örebro hållit stängt på grund av att vattnet är otjänligt.

– Från Karlslund och nedåt är inte mätvärdena tillräckligt bra. När kommunen är ansvarig för en badplats behöver vi även ta ansvar för att det är på en plats där det är bra att bada, säger kommunalrådet Ullis Sandberg (S).

Hästhagsbadet i Örebro

Det har funnits intresse att få Svartån badbar länge.

– Svartån rinner genom jordbruksmark och för med sig gödselhantering och bakterier ut i vattnet. En utmaning är att hitta alla tillflöden och se var skräpet kommer från, en annan åtgärd är att rena det. Då ska man bygga en reningsdamm, säger Anders Ringqvist, enhetschef på hälsoskyddsenheten vid Örebro kommun.

Utveckla Hästhagen

Just nu projekteras det för reningsdammen, berättar Ullis Sanberg. Förhoppningsvis ska åtgärden på sikt leda till bättre vattenkvalitét.

– Vi vill gärna se att det är möjligt att fortsätta utveckla Hästhagen. Skulle det inom ett par år visa sig att de här förändringarna vi gör nu ändå inte räcker till kanske det är läge att diskutera om vi ska anlägga en ny badplats längre upp i Svartån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästhagsbadet i Örebro

Mer i ämnet