Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till fastighetsbolaget – som lyckats spara 80 miljoner om året genom att använda mindre energi. Foto: Andreas Hult/SVT

Så sparar Örebrobostäder 80 miljoner om året på el och värme

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan spara en tiondel av av all energianvändning redan till 2030 enligt en ny analys från Fossilfritt Sverige. Det skulle också kunna pressa elpriserna rejält. I Örebro visar det kommunala bostadsbolaget vägen med smarta system och artificiell intelligens.

– Vi slösar verkligen med energi i Sverige, säger projektledaren Jonas Tannerstad.

Rapporten från Fossilfritt Sverige visar att det är realistiskt att spara minst nio procent av all energianvändning i landet till 2030. Men Jonas Tannerstad som är projektledare för energisparande hos Örebrobostäder tycker att det är ett lågt mål.

– Baserat på egna erfarenheter tror jag det går att ta i mer, säkert 20 procent.

För varmt

Öbo har mer än halverat elförbrukningen sedan 2005 med hjälp av åtgärder på bland annat tvättstugor, belysning, ventilation, och genom att stoppa energitjuvar som elvärmda garage, stuprör och antenner.

På värmen har man sparat 10-20 procent med hjälp av smart styrning i alla lägenheter. Klagomålen på kalla lägenheter har varit få trots att temperaturen sänkts till 21 grader.

– Vårt problem, liksom andra fastighetsägares, är att vi har för många övertempererade lägenheter. I praktiken går vi till en normal och jämnare temperatur, säger Jonas Tannerstad.

Smart stad

Örebobostäder har en vision att göra alla sina fastigheter smarta och har tagit hjälp av AI, artificiell intelligens, för att spara energi. En kraftfull centraldator styr el- och värmeförbrukningen i över 100 hus som de vore en enda stor maskin. Datorn lär sig hur husen fungerar och skickar bara ut lagom mycket värme. Den tar inte bara hänsyn till ute- och innetemperatur och väderprognosen, utan också sådant som skapar värme i huset som till exempel matlagning.

De sammankopplade fastigheterna ska även hjälpa till att kapa effekttoppar för el och fjärrvärme när det behövs genom att tillfälligt dra ner. Husen lagrar mycket värme.

Lägre hyror

Örebrobostäder sparar runt 80 miljoner om året och har hållit nere hyrorna. Nu delar Öbo med sig av lösningarna till andra fastighetsbolag som Uppsalahem.

– Jag tycker det är fantastiskt. Vi är otroligt stolta. Vi har visat att man kan ställa om ett stort fastighetsbolag.

Strategin bedömer att minst en effektivisering motsvarande 34 TWh eller 9 procent av energianvändningen 2020 är möjlig att åstadkomma i Sverige till 2030. Av detta är ca 14,5 TWh el, 9,5 TWh fjärrvärme, och cirka 10 TWh effektiviseringar inom olika bränslen.

En effektivisering med 14,5 TWh el till 2030 kan motsvara drygt 30 procent av det uppskattade behovet av ny el till samma år.

I Sverige finns ett mål att effektivisera energianvändningen med 50 procent till 2030, jämfört med 2005 års nivå. Hittills är 29 procent uppnått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.