Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Gunnerfjäll, vd på Anva tubes and components i Eskilstuna berättar om två energisparande åtgärder som gjorts. Foto: SVT

Fabriken i Eskilstuna kapade elförbrukningen genom att jaga energitjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Genom att använda sig av energiingenjörer som kartlägger var och när företaget förlorar mest energi och sedan göra de åtgärder som föreslås kan det sparas en hel del kilowattimmar. 

– Under en treårsperiod har vi minskat elförbrukningen med 10-20 procent, säger Markus Gunnerfjäll, vd vid Anva tubes and components i Eskilstuna.

Företaget jobbar med kontraktstillverkning till stora svenska exportföretag och när elpriset ökar får det konsekvenser för verksamheten.

– Läget är kritiskt. Jag tror vi betalade i det rörliga priset över 3 kronor kWh i december och tittar vi historiskt var priset 35-40 öre. Men det är ett minne blott, säger Markus Gunnerfjäll.

En pågående process

Företaget har tidigare gjort kartläggningar av elanvändningen och har sedan investerat och vidtagit åtgärder för att minska elförbrukningen.

– Hela arbetet med att minska energianvändningen är en pågående process, säger Markus Gunnerfjäll.

I klippet berättar Markus Gunnerfjäll om några av åtgärderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.