Den eldhärjade moskén i Vivalla. Foto: Johannes Weckström /SVT

Så tänker de unga om moskébranden

Uppdaterad
Publicerad

SVT Örebros reporter har träffat fyra unga killar på Vivallaskolan några dagar efter moskébranden. På skolgården är det precis som på alla andra skolor en vanlig vardag. Och ändå inte.

SVT Örebro besöker Vivallaskolan för att höra hur de unga hanterat att en av områdets viktigaste mötesplatser har förstörts i den stora branden. Vi söker svar på frågan vad platsen betyder för människor här.  Hur de blickar framåt när den omedelbara chocken lagt sig.

Bilal Nekach, som går i nian och siktar på jobb som ingenjör, hörde vad som hänt först på förmiddagen.

Moskébranden i Vivalla

– Jag var i skolan och gick hem för att jag hade en lång rast. När jag kom hem såg jag att min mamma var ledsen. Hon var nära att börja gråta. Hon hade tårar i ögonen. Jag kunde inte fatta det. Jag har inga ord för det, säger han.

Bilal Nekach Foto: Thomas Wedin /SVT

– Det är en stor del av mitt liv. Jag är uppväxt här. När jag har problem så brukar jag få hjälp där, säger Moses Radwan.

Tydlig röklukt

På skolan, som ligger mitt i området Vivalla, bara några hundra meter från moskén kändes röklukten tydligt på morgonen i tisdags eftersom vinden blåste åt det hållet. Rektorerna samlade personalen på morgonen för att informera om läget och hade beredskap för att möta frågor och oro från eleverna.

– Personalen tycker att det har varit relativt lugnt och att det har varit skola. Men det är klart att de har mött de elever som har haft några frågor eller om någon varit ledsen. Men det har inte varit några stora grejer, säger Marianne Mustonen som är rektor för årskurs sju till nio på Vivallaskolan.

Marianne Mustonen, rektor Vivallaskolan 7-9 Foto: Johannes Weckström /SVT

– Det är ju fruktansvärt för området. Många av våra barn och familjer är ju en stor del av den verksamheten, så det är ju tragiskt, säger hon.

Ryktesspridning

Bland eleverna var det först svårt att orientera sig direkt efter att händelsen ägt rum och vetskapen om vad som hänt nådde fram.

– Första dagen gick det en massa rykten. Hela Vivallaskolan gick ner dit och jag var en av dem som gick ner dit. Igår så började ryktena lugna sig, säger Mahmoud Fattah.

Mahmoud Fattah Foto: Thomas Wedin /SVT

Polisen kunde vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen berätta att en misstänkt person var anhållen och gripen. 

– Låt polisen göra sitt jobb. Låt dem ställa frågor – är det för att han hatar oss eller moskén? Säger Ahmed Hassan som är ledsen över vad som hänt.

Är det viktigt att få veta?

– Ja, det är jätteviktigt. Då kan vi lära våra barn att aldrig hata någon, du vet, säger Mahmoud.

Ahmed Hassan Foto: Thomas Wedin /SVT

From förhoppning

Hatet, ilskan och de knutna nävarna hittar vi inte här. Bara en säker förvissning om att återuppbyggnaden kommer att ske. Att rättvisa kommer skipas.

– Det är en stor skada och har sårat många människor och det har tagit en del av alla människor som bor i Vivalla, säger Bilal Nekach.

När vi frågar om det är någonting mer Moses vill tillägga innan vi avslutar intervjun får vi en from förhoppning till svar: 

–  Bara att allt löser sig och att det blir bra igen, säger Moses Radwan. 

Moses Radman Foto: Thomas Wedin /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet