Här berättar kunderna i butiken om hur de tänker kring valet av påse. Foto: SVT

Så tänker kunderna om den alternativa påsen

Uppdaterad
Publicerad

En ICA Maxi-butik i Örebro har infört matavfallspåsar som kunderna kan ta hem sin frukt i. Vi passade på att fråga kunder som handlade frukt och grönt vad de tycker om påsarna och hur de tänker kring påsar när de handlar.

Camilla Gartz, som packat sin frukt i plastpåsar, hade inte upptäckt de bruna matavfallspåsarna.

– Jag hade ingen aning om att de fanns, men det är klart mycket bättre. Jag får nog gå och byta.

Hon köper inte påsar när hon handlar, utan använder de som finns hemma.

Det försöker även Kauko Heimonen göra.

– Det här med miljötänk är nytt för mig. Jag försöker ha med mig påsar hemifrån.

Josefine Liew tycker det är bra att det finns alternativ för de som inte har med sig egna påsar hemifrån, men hon är inte helt övertygad om att det enbart är positivt.

– Om man tänker att man ska förvara maten hemma kan det vara bättre med plast. Varorna håller längre och då minskar också svinnet, kanske inte plastsvinnet, men det minskar matavfall i alla fall.

Tänker du på hur du konsumerar plastpåsar?

– Ja, men jag jobbar med ekologisk certifiering, så det här är en ständigt återkommande fråga på våra möten. Jag tänker på hur jag konsumerar, vad jag konsumerar och vad jag plockar hem varorna i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.