Det finns många bra knep för att undvika illaluktande sopkärl. Foto: TT

Så slipper du stinkande sopkärl – här är tio bästa tipsen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Stinkande sopkärl som drar till sig flugor i är ett ständigt återkommande bekymmer under sommartid. Det finns bra knep för att få bukt på problemet. Därför har tekniska förvaltningen i Örebro listat de tio bästa tipsen för avfall under sommaren.

Sommaren är en härlig tid för många. Även för flugorna som lockas till illaluktande avfallskärl i värmen.

Just värme och sol är också en stark faktor som lätt får våra avfall att börja stinka.

–Sopkärlets placering har stor betydelse. Att ställa sopkärlet i skuggan är jättebra, säger Hans Bengtsson, planerare på Kundservice avfall.

Här är bästa tipset

Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika lukt och flugor enligt Tekniska förvaltningen. Det finns också andra smarta råd som många säkert inte ens tänkt på.

– Det gäller att tänka till vad man lägger i matavfallspåsen. Räkor, fisk och kräftskal går att frysa in till den dag då man vet att avfallet hämtas, säger Hans Bengtsson.

Om olyckan är framme

Har olyckan väl inträffat och det stinker från sopkärlen, finns också konkreta saker som kan lösa problemet.

– Om det luktar illa efter tömning fungerar det att skvätta ättika i botten på det tomma kärlet, säger Hans Bengtsson.

Bästa tipsen för avfall under sommaren

1) På sommaren är det bra att placera avfallskärlen i skuggan och göra rent dem med jämna mellanrum. Ett rent kärl är det bästa sättet att undvika flugor och lukt.

2) Om det ändå luktar mycket i kärlet kan du skvätta lite ättika i botten på det tomma kärlet.

3) Matrester som lätt luktar illa, till exempel räk- eller kräftskal kan dy skölja i kallt vatten. Låt sedan vattnet rinna av och slå in skalen i tidningspapper innan du lägger dem i matavfallspåsen. Du kan också frysa in sådant avfall och ta fram det när det är dags för hämtning.

4) Papperspåsen bör aldrig fyllas till mer än två tredjedelar. Det är viktigt att du viker ihop påsen ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.

5) Låt matresterna rinna av innan de läggs i papperspåsen

6) Lägg gärna i använda servetter och hushållspapper i påsen för att suga upp vätska.

7) Ju varmare det är inne och ju blötare matavfallet är desto oftare bör du gå ut med påsen. Även om du inte har så mycket avfall bör du gå ut med påsen minst var tredje dag.

8) Använd alltid hållaren som är speciellt framtagen för matavfallspåsen. Ställ inte påsen i en platshink eller platspåse. Påsen ska stå luftigt så att luften kan cirkulera även under påsen. Då kan avfallet torka ordentligt och du slipper dålig lukt.

9) Saknar du påshållare eller har den gått sönder så kontakta kommunens servicecenter.

10) Släng enbart matavfallspåsen (bruna påsen) och dess innehåll. Är påsen väldigt blöt kan du använda en extra matavfallspåse runt om. Däremot ska man absolut inte använda en vanlig plastpåsen runt om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.