Plastbestick, tops och sugrör är några av de plastprodukter som EU-kommissionen vill förbjuda. Foto: Lars Pehrson, SvD/SVT/Fredrik Sandberg, TT

EU-kommissionen vill förbjuda flera plastprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Tops, bestick, tallrikar, sugrör och plastpinnar för ballonger. Det är några av de plastprodukter som ska förbjudas i EU, enligt ett förslag från EU-kommissionen.

Stora mängder skadlig plast hamnar i naturen och nu vill EU-kommissionen ta i med hårdhandskarna mot plastskräpet.

Tio olika engångsprodukter i plast som ofta hamnar i hav och på stränder föreslås nu förbjudas. Tillsammans står dessa produkter för omkring 70 procent av allt skräp i haven, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Plast och miljö

Vissa produkter ska enligt förslaget förbjudas helt medan kommissionen vill begränsa konsumtionen av andra. Bland annat vill man få ner antalet matbehållare och engångsmuggar i plast.

– Plast kan vara fantastiskt, men vi måste använda det mer ansvarsfullt. Engångsartiklar är inte ett smart val, varken ekonomiskt eller miljömässigt, och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumenter att använda fler hållbara alternativ, säger EU-kommissionären Jyrki Katainen, enligt ett pressmeddelande.

Här är några av de plastprodukter som EU-kommissionen vill förbjuda:

Bomullstops, bestick, tallrikar, sugrör och ballongpinnar som görs i icke återvinnbar plast.

– Dessa produkter kommer inte att försvinna helt. De kommer bara tillverkas av andra material. Du kan fortfarande ha picnic, dricka cocktail eller rengöra dina öron, precis som förut, förklarar EU-kommissionären Frans Timmermans, vid en presskonferens i Bryssel.

Fler plastflaskor ska samlas in

EU-länderna ska samtidigt få krav på sig att minska antalet matförpackningar och muggar i plast. Och år 2025 måste medlemsländerna samla in minst 90 procent av alla engångsflaskor i plast.

Dessutom vill EU-kommissionen få bukt med den nedskräpning som sker via fiskeutrustning i plast. Bland annat ska producenter få stå för kostnader för soptransporter och återvinning.

Kommissionens förslag ska nu diskuteras i sedvanlig ordning av EU-länderna och EU-parlamentet. Och EU-kommissionären Frans Timmermans hoppas på snabba beslut.

– Plastskräpet är otvivelaktigt en stor fråga och européerna måste agera tillsammans, säger Timmermans enligt pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet