Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En blandning av mycket små cellulosafibrer och vatten kan förhoppningsvis bli ett byggmaterial som är mer miljövänligt och hållbart än trä eller gips. Foto: Håkan Claesson / SVT

Istället för plast eller gips: Miljövänligare trä gjort av cellulosa, vatten och lite alger

Publicerad

Ett forskningsprojekt på Chalmers i Göteborg håller på att experimentera med 3D-printning av ett nytt material, som skulle kunna fungera i hus.

Materialet är gjort av mycket små cellulosafibrer och vatten, med tillsatser av alger och matfärg. När man tar i det känns det som en blandning av papper och plast.

– Det stora problemet i dag är att vi använder ganska många byggmaterial som kräver mycket resurser. Gips och plast som inte är så miljövänliga, säger Malgorzata Zboinska som driver experimentet.

– Det här materialet kommer från skogens restprodukter, och jag vill se om det kan användas i arkitektur. Kanske inte byggnadens yttre, men som väggpanel eller innertak.

Plast och miljö

Brandriskerna med materialet är inte värre än med nutida interiörmaterial, säger hon, och det avger inga gaser, som brinnande plast. Ett aktuellt problem när Oceana på Liseberg brann i februari.

Materialet tas fram i en 3D-skrivare, men det tar en till en och en halv timme att skriva ut motsvarande en A4-sida. Sedan ska det torka i ett par dagar.

– Men man kan göra det industriellt förstås, då går det fortare, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet